De medicinale werkingen van koffie

Veel mythes en verzinsels zijn er in de wereld over de werkingen van koffie, hier gaan we wat werkingen behandelen zodat je nou eindelijk weet wat koffie daadwerkelijk bij kan helpen. Het heeft dus daadwerkelijk wel effect of je een goed professioneel koffiemachine op werk staat.

Wat zit er in koffie

Waar koffie vandaan komt is de bessen van de struik Coffea arabica, deze bessen worden dan geroosterd en hier komen veel van de stoffen van de koffie die we kennen beschikbaar. Tegenwoordig is ook groene en rauwe koffie beschikbaar.

Centrale zenuwstelsel

Het gevoel dat je wakkerder en scherper wordt door koffie komt doordat het je centrale zenuwstelsel stimuleert. Het verhoogt de afscheiding van beta-endorfinen en serotoninen waardoor koffie dus een licht euforisch effect.

Vernauwen van de hersenbloedvaten

Het klinkt misschien gek maar koffie kan hoofdpijn sneller verhelpen omdat het leidt tot een vasoconstrictie. Zo kan hoofdpijn sneller over gaan. Het wordt dan ook vaak als een adjuvans gebruikt wat een stof is die de werking van andere stoffen versneld.

Vetverbranding

We kennen het allemaal wel die tante die zegt dat door koffie te drinken ze 5 kilo kwijt is. Er zit wel een kern van waarheid in. Koffie verhoogt het hartritme en het slagvolume van het hart.

Antioxidanten

Er zitten veel antioxidanten in koffie, omdat er veel voedsel in het westen laag is aan antioxidanten in koffie helpt het een stuk in ondersteuning tegen ziektes waar een laag antioxidantwaarde gevaarlijk is:

  • Darmonsteking
  • Darm en leverkanker
  • Ziekte van parkison

Drink koffie net zoals alle dranken en stoffen wel met mate, want te veel van iets is nooit goed voor je!

Bron: Gio Coffee