De bekendste witte wijnen

Er zijn veel verschillende soorten witte wijn. Elke wijnsoort heeft zijn eigen smaak en kan gecombineerd worden met verschillende gerechten. Steeds meer bedrijven zoals Gall & Gall of de Gouden ton bieden een groot scala aan verschillende witte wijnen aan.

Chardonnay

De Chardonnay wordt door de meeste wijndrinkers als minst favoriet. De Chardonnay smaakt vaak wat frisser en voller dan andere witte wijn soorten. De smaak is bepaald door waar de druif is gegroeid en welke keuzes in het proces zijn gemaakt door de wijnmaker.

Zo smaken de druiven in Bourgogne, wat in de buurt van het wijngebied in Macconais ligt, anders dan de druiven in het warme Californië. Hoe lang een wijn in een houtenvat heeft gelegen, heeft ook invloed op de smaak van de wijn.

Zo heeft een Chablis uit Bourgogne een smaak met hoge zuren en appelaroma’s die een wijn veel frisheid meegeven. De Chardonnay is kenmerkend aan zijn smaak naar appel, mango en ananas, bij houtgerijpte Chardonays proef je ondertonen van vanille en karamel. De Chardonnay wordt vaak gecombineerd met romige gerechten zoals kip of zalm

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc heeft een kruidige smaak. Het is een verfrissende wijn met een hogere zuurgraad dan de meeste witte wijnen. De Sauvignon zijn vaak wat droger en strakker vergeleken met de Chardonnay.  De Chardonnay wordt gemaakt in verschillende regio’s die allemaal zich kenmerken met zijn eigen unieke smaak. Zo smaakt de Sauvignon Blanc uit Frankrijk een stuk eleganter met subtiele frisse tonen terwijl de Sauvignon blanch uit Nieuw Zeeland juist kenmerkend is aan zijn volle aroma’s en kruisbes.

De Sauvignon blanc wordt meestal gecombineerd met groene, quiche en salades.

Riesling.

Een goede riesling wordt gekenmerkt aan zijn fruitige, zure smaak. Riesling wijnen kunnen enorm verschillen in kwaliteit in stijl. Duitse Moezel riesling wijnen hebben veel appelaroma en zijn hoog in zuren. Deze witte druif komt uit Gouais blanc. Van deze druif stammen de Chardonnay en de Pinot noir af. Oorspronkelijk werd deze druif geteeld in Duitsland. Door dit rijke verleden wordt de Riesling ook wel de koningin van de druiven genoemd. Kenmerkend van deze wijn is dat deze langer bewaard kan blijven. Dit komt doordat een Riesling en erg hoge zuurgraad heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *