Antioxidanten, wat zijn het en wat doen ze?

Je zult er vast wel eens van gehoord hebben, antioxidanten. Misschien heb je er verder nooit aandacht aan besteed wat het nu precies zijn en wat ze doen. Daarom gaan wij jou dat hier verder uitleggen zodat je de volgende keer meteen weet hoe het in elkaar steekt.

Wat zijn antioxidanten?

Eigenlijk zijn antioxidanten een verzamelnaam voor verschillende stoffen. Onder andere vitamine C, vitamine E maar ook spoorelementen en bioactieve stoffen zijn erin aanwezig. Al deze stoffen worden opgenomen via de voeding die we binnenkrijgen. Op die manier beschermen wij onze lichaamseigen cellen tegen de vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen?

Dit zijn afvalstoffen die agressief zijn en delen van ons weefsel en ons DNA kapot maken. Wanneer je last hebt van deze schade noemen ze dat oxidatieve stress. Heb je hier langdurig last van? Dan is dit zeer schadelijk voor je lichaam en verhoogt dit het risico op hart- en vaatziekten, kanker en hersenaandoeningen. Het is dan ook van belang dat wanneer je een hoge concentratie aan vrije radicalen hebt om deze onschadelijk te maken en ook te verwijderen.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen de vrije radicalen, het houdt de huid jong en het zorgt voor bloedvaten die sterker zijn. De voornaamste antioxidanten zijn vitamine C en E, de spoorelementen zink en seleen en betacaroteen.

Vitamine C

Voor de huid is vitamine C een belangrijk antioxidant. Het helpt bij het aanmaken van collageen en zorgt er op die manier voor dat onze huid jong en strak blijft.

Vitamine E

Het beschermt al onze cellen als antioxidant maar ook de bloedbaan, onze weefsels en celwanden.

Betacaroteen

Betacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd. Dit antioxidant gaat de veroudering tegen van onze huidcellen. Het beschermt ook onze huid teven Uv-straling. Dat is dan ook de rede dat het toegevoegd wordt aan zonnecrèmes. Het biedt ook bescherming wanneer je het oraal inneemt.

De spoorelementen zink en seleen

Zink is voor de aanmaak en werking van antioxidanten erg noodzakelijk. Seleen of selenium bindt zware metalen en zorgt ervoor dat ze verwijderd worden uit ons lichaam. Dit is eveneens en spoorelement.

In welke voeding zitten antioxidanten

In heel veel verschillende gezonde voedingsmiddelen zitten antioxidanten. Wat ontzettend opvalt is dat ze vooral in felgekleurde en diepgekleurde voeding zitten. Zo zitten antioxidanten onder andere in tomaten, frambozen, rode bessen, zwarte bessen, ananas, asperges, broccoli en rode bieten.

Je kunt ze ook terugvinden in kruiden zoals kurkuma, tijm, chilipoeder, oregano, gember, muntthee en groene thee.

Antioxidanten zijn niet alleen in kruiden, groenten en fruit te vinden maar ook in noten en pure chocoladen zitten ze in. Vooral in de pistachenoten, walnoten en cashewnoten zitten er veel in. In pitten en zaden zitten ook antioxidanten.

Antioxidanten in supplementen

Ook in supplementen zijn er antioxidanten. Deze zijn onder andere bij Benfida.com/nl/ te verkrijgen. Op die manier kan je er altijd voor zorgen dat je er genoeg van binnenkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *