Alles wat je moet weten over nasi

Nasi is een gerecht dat veel mensen koppelen aan de Chinese keuken, maar het is eerder afkomstig uit Indonesië. Nasi is een gerecht dat op veel manieren gemaakt kan worden; er zijn dan ook tal van verschillende soorten. Wat is nasi precies, welke soorten zijn er en hoe kun je dit het beste maken? Je leest hier ook meer over dit beroemde gerecht, zoals over het bewaren, invriezen en opwarmen.

Wat is nasi?

Nasi is een Indonesisch gerecht dat letterlijk ‘gebakken rijst’ betekent. Een kenmerk van nasi is dat de rijst vaak wat droger is. Om dit voor elkaar te krijgen is het slim om de rijst een dag van tevoren te koken. Wanneer je daadwerkelijk de nasi gaat maken is de rijst al droog genoeg. Maak je de rijst wel op de dag zelf? Dan kun je de gekookte rijst op een schaal in de koelkast verspreiden. Dan is de rijst ook droog genoeg.

Er zijn verschillende soorten nasi te maken. Je kunt in de eerste plaatse de bekende Indonesische nasi goreng maken. Uit Indonesië komt ook nasi koening, een nasi die gemaakt wordt met gele rijst, die deze kleur krijgt door kurkuma. Javanen introduceerden hun nasi goreng in Suriname, waar weer een eigen variant ontstond met gember, piment en trassie. In China wordt nasi ook weer anders gemaakt: de rijst wordt hier gebakken met gember, knoflook, sojasaus en vervolgens worden hier groenten, kip of varkensvlees aan toegevoegd.

Nasi goreng maken

Nasi goreng maken doe je door eerst de rijst de koken, op de dag zelf of een dag van tevoren. Je kunt de rijst bakken met een specerijenmix, met bijvoorbeeld komijnzaad, korianderzaad, laos en citroengras. Voeg daarnaast nog wat verse groenten toe; die kun je vervolgens meebakken. Ook kun je nog wat kip of ander vlees toevoegen. Je kunt de nasi ook nog serveren met een gebakken eitje.

Blijft er nog nasi over? Dan kun je de nasi in een goed afgesloten bak doen en nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de nasi ook invriezen in een diepvrieszak of luchtdichte bak: dit kan maximaal voor 3 maanden. Ga je de nasi eten uit de diepvries? Haal het een dag van tevoren uit de diepvries en leg het in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *